lördag 7 april 2012

Svårt för somalier i svensk sjukvård

Minoritetsgrupper känner sig avfärdade av den svenska sjukvården. Det visar en avhandling som gjorts av en läkare i Hjällbo, efter att ha pratat med somalier.

Det är läkaren Kristian Svenberg som arbetat i 18 år vid vårdcentralen i Hjällbo som gjort avhandlingen, efter att bland annat ha intervjuat 21 somalier om deras efarenhet av den svenska vården.

Studien visar att patienter från Somalia uppskattar vårdens höga standard, men samtidigt tycker att de inte tas helt på allvar. Många kan inte acceptera att läkaren frågar om deras uppfattning av sina besvär, vilket tolkas som bristande professionalism. De vill inte heller höra att besvär kan ha samband med psykiska problem. Sen har somalier större förtroende för så kallade svenska läkare, än för läkare som invandrat till Sverige. Många ansåg också att svenska läkare behandlade dem med större respekt än vad de med invandrarbakgrund gjorde.

Ett resultat av somaliernas dåliga erfarenheter är att många söker sig utomlands för att få sjukvård, släkten världen över betalar.

I avhandlingen intervjuas även svenska läkare under utbildning som säger att de ofta har svårt att förstå patienter från Somalia. Om tolk används känner sig läkarna ofta utanför i samtalet och har svårt att ta till sig patienternas beskrivning av sina symptom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar